Mikä yhdistys?
Ajankohtaista
Arkisto
Yhteystiedot
Toiminta
Artikkeleita
Kokemuksia
Linkkejä
Jäsenhakemus
Evakkovaellus
Tallenna
Tunnemuistot
Tapahtumat
Keski-Suomi
Helsingin seutu

Etusivulle

The Society for Children Displaced by War

Evakkolapset on sodan vuoksi kotinsa jättämään joutuneiden yhdistys, jonka perustajat olivat lapsia talvi- ja jatkosodan aikana.

Evakkolapsiin kuuluu myös toisen ja kolmannen polven evakoita.
Jäseneksi voivat liittyä kaikki, joita askarruttavat sodan jalkoihin joutumisen vaikutukset lapsen kasvulle.

Talvi- ja jatkosodan aikana 1939-44 yli puoli miljoonaa suomalaista joutui lähtemään evakkoon. Osa -- kuten Lapin ja Porkkalan evakot -- pääsi palaamaan koteihinsa. Karjalan, Sallan ja Petsamon evakot, yhteensä noin 420 000 ihmistä, menettivät kotiseutunsa pysyvästi. Suuri osa evakoista oli lapsia. Lisäksi evakkoperheisiin syntyi paljon lapsia ennen pysyvien uusien asuinsijojen löytymistä.

Evakkolapset on vertaistukiyhdistys. Alueellista toimintaa järjestetään eri puolella Suomea. Toiminnan avulla kootaan ja tallennetaan tietoja ja kokemuksia evakkoajalta. Evakkokokemuksen merkittävyyttä esille nostettaessa käytetään apuna tarinan kerrontaa ja erilaisia ilmaisullisia menetelmiä.

Valtakunnalliset Evakkolasten päivät pidetään vuosittain loppukesällä.
Ryhmämenetelmät ja työpajatyöskentely antavat mahdollisuuden jakamiseen, osallisuuden tunteeseen, ikäpolvien väliseen vuorovaikutukseen ja tukeen.

Yhdistyksen tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja edistää tutkimusta siitä, miten Suomen viime sodat ja koettu evakkoaika ovat vaikuttaneet sen kokeneiden ihmisten kehitykseen ja elämään.

Vuosittaiseksi tapahtumaksi suunniteltu Evakkovaellus (www.evakkaovaellus.fi) järjestettiin ensimmäisen kerran kesäkuussa 2006 Virolahdella. Vaellus on kunnianosoitus kaikille evakoille ja sen aikana haetaan tunnekokemusta siihen, miltä tuntuu äkkilähtö omasta kodista ja pakomatka ilman tietoa seuraavasta yösijasta tai edes ateriasta.

Lue evakkolapsen tarina.