Evakkolapset ry:n jäsenkirje 1/2022

Yleinen hälytyssireeni soi maassamme maanantaina 7.3.2022, kuten joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina tehtävä koehälytys laitteiden toimintakunnon toteamiseksi. Nyt kuitenkin maailmantilanne on perusteellisesti muuttunut. Venäjän asevoimat ovat yhtäkkiä Ukrainan ja ukrainalaisten kimpussa kylväen kauhua ja kuolemaa. Suomalaiset olivat samoin, ilman omaa syytä, Neuvostoliiton aggressiivisten hyökkäysten kohteina vuosina 1939 – 44. Itänaapurimme hyökkäsi siviili-ihmisten ja rakennusten kimppuun eri puolilla maata. Tuolloin evakkoon joutuneiden lasten pelot, kauhut ja surut ovat nyt nousseet pintaan. Ukrainan tapahtumat auttavat nykyisiä suomalaisia muistamaan ja ymmärtämään viime sotiemme evakkojen pelkoja ja vaikeuksia. Nyt Ukrainan kärsimykset ja kamppailu elämästä ja kuolemasta ovat myös luoneet uudenlaisen, Euroopan ja jopa maailman laajuisen yhteisyyden kansojen kesken.

Vaikeuksien voittaminen on toisaalta vahvistanut meitä, mutta nyt pohdimme jälleen, miten meidän suomalaisten käy. Saammeko elää rauhassa omassa maassamme? Vuosikymmenten jälleenrakennustyö, saavutettu yhteiskuntarauha ja elämäntapamme ovat uhanalaisia. Toivomme maamme päättäjille ja johtajille viisautta sekä Korkeimman ohjausta ja tukea kaikille kärsiville.

Ukrainaa tuhoavan raa´an sodan lisäksi muitakin suuria vaikeuksia ja haasteita on kohdattu viime vuosina. Maailmanlaajuinen koronapandemia on lamauttanut ihmisten normaaleja toimia ja maapallomme ilmaston muuttuminen uhkaa ympäristöämme.

On kuitenkin tärkeää pitää yllä toivoa paremmasta! Niin kauan kuin on elämää, on toivoa. Suomalaiset evakkolapset läheisineen ovat itse sen todeksi eläneet!

***

Vuosijäsenmaksu 20,- euroa maksetaan vuoden 2022 aikana entiseen tapaan Evakkolapset ry:n pankkitilille 

FI53 5297 0020 0495 58 Uudenmaan Osuuspankkiin.

Tekstiviitteeksi merkitään jäsenen nimi, syntymäaika ja osoite. Jäseneksi voivat liittyä kaikki, joita askarruttavat sodan jalkoihin joutumisen vaikutukset lapsen elämään. Toivottavasti vanha jäsenjoukkomme palaa takaisin ja täydentyy uusillakin jäsenillä.

Voimia sinulle ja läheisillesi tänä ahdistavien sotatoimien sävyttämänä aikana!

Ystävällisin terveisin, 14.3.2022
Lauri Kosonen, puheenjohtaja, Evakkolapset ry
Kotkankatu 26, 53850 Lappeenranta
lauri.kosonen@iki.fi, tai lauri.kosonen48@gmail.com, puhelin 0400 259 005

Taimet juurtuivat Evakkolasten puistoon

Elna Leskinen ja Hilkka Lahti olivat tulleet katsomaan istuttamaansa Jyväskylän evakkolasten piirin nimikkopuuta.

Evakkolasten Muistopuistoon Lahdessa istutetut sata puuta ovat juurtuneet ja lähteneet hyvin kasvamaan. Näin todettiin puistossa 10.8.2019 järjestetyssä tilaisuudessa, joka alkoi kierroksella Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi perustettuun puistoon. Lue artikkeli ja katso kuvat tästä

Evakkolapset ry